Nieuwsbrief CRI, April 2024

Beste collega,

 

Om de kwaliteit van de resultaten verder te verbeteren, zal de procedure ter bepaling van de antibioticagevoeligheid wijzigen vanaf 3 april 2024.

De nieuwe methode is de disk diffusie techniek,

waarbij de aflezing gebeurt door een toestel (Sirscan van de firma I2a), waarna de zonediameters nagekeken worden door de medisch laboratorium technoloog, gevolgd door toepassing van expertregels door de software.

Het systeem werd uitgebreid gevalideerd en toonde een goede performantie.

Er wordt aandacht besteed om zeker die antibiotica te rapporteren die van belang zijn voor de ambulante praktijk (bijvoorbeeld de gevoeligheid aan topische agentia), en enkel de antibiotica te rapporteren die commercieel beschikbaar zijn (bijvoorbeeld rapportage van amoxicilline waarbij labo-technisch de gevoeligheid voor amoxicilline afgeleid wordt uit de gevoeligheid voor ampicilline).

U zult op het rapport bovendien meer specifieke relevante commentaren terugvinden, afhankelijk van het antibioticum en de kiem (bijvoorbeeld voor streptococcen verschijnt de automatische commentaar “associatie van een bèta-lactamase inhibitor biedt geen toegevoegd klinisch voordeel”.

 

Bij verdere vragen kan u ons steeds contacteren op het telefoonnummer 09.329.23.00 of via mail secretariaat@cri.be.

 

Hopend u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Het team van klinisch biologen

Datum: 
03/04/2024